Ahad, 30 September 2012

Resepi Doughnut

BAHAN-BAHAN:-


850  gm           Diamond flour (thp)
16.5 gm           Dry yeast
4      nos           Egg yolk
75    gm           Sugar
15    gm           Salt
75    gm           Margarine
35    gm           Milk powder
450   ml           H2O


CARA MEMBUATNYA:-

  1. Masukkan semua bahan kering kedalam mixer bowl
  2. Putar sebati selama 2-3 minit
  3. Masukkan telur perlahan-lahan dan putar kembali
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit dan putar menggunakan kelajuan 2nd gear.
  5. Lakukan membran test sebelum masukkan marjerin.
  6. Lakukan membran test sekali lagi sebelum mengeluarkan adunan dari bowl.
  7. Selepas itu, rehatkan doh selama 15 minit sehingga doh kembang sekali ganda.
  8. Kemudian gelek doh untuk mengeluarkan angin di dalam doh dan dilipat-lipatkan banyak kali.
  9. Angkat doh dan rehatkan adunan sebentar sebelum di cetak dengan pencetak donut.
  10. Masukkan donut kedalam proover dan dibiarkan selama 20 minit sehingga kembang sekali ganda.
  11. Akhir sekali goreng donut dengan api yang kecil dan sentiasa di balik-balikkan agar masak didalam.


TIPS:-

tips:- masukkan marjerin akhir sekali agar adunan menjadi lembut
Lagi banyak doh dilipat–lipat sebelum dicetak, lagi cantik hasilnya.

Hiasan: Coklat putih, pink, koko, smartiest, jem, gula


Hasilnya


Tiada ulasan:

Catat Ulasan