850 gm Diamond flour (thp)
16.5 gm Dry
yeast
4 nos Egg yolk
75 gm Sugar
15
gm Salt
75
gm Margarine
35
gm Milk powder
450
ml H2O
CARA MEMBUATNYA:-
- Masukkan semua bahan kering kedalam mixer bowl
- Putar sebati selama 2-3 minit
- Masukkan telur perlahan-lahan dan putar kembali
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan putar menggunakan kelajuan 2nd gear.
- Lakukan membran test sebelum masukkan marjerin.
- Lakukan membran test sekali lagi sebelum mengeluarkan adunan dari bowl.
- Selepas itu, rehatkan doh selama 15 minit sehingga doh kembang sekali ganda.
- Kemudian gelek doh untuk mengeluarkan angin di dalam doh dan dilipat-lipatkan banyak kali.
- Angkat doh dan rehatkan adunan sebentar sebelum di cetak dengan pencetak donut.
- Masukkan donut kedalam proover dan dibiarkan selama 20 minit sehingga kembang sekali ganda.
- Akhir sekali goreng donut dengan api yang kecil dan sentiasa di balik-balikkan agar masak didalam.
TIPS:-
tips:- masukkan marjerin akhir sekali
agar adunan menjadi lembut
Lagi banyak doh dilipat–lipat sebelum dicetak, lagi
cantik hasilnya.
Hiasan: Coklat putih, pink, koko,
smartiest, jem, gula
Hasilnya |